Doe de Parenting Course

Sigrid Bos    10 november 2017 10:17

Eigenlijk best gek: voor heel veel dingen is een opleiding nodig of gewenst. Mensen willen graag leren en ergens beter in worden. Maar als je over een opvoedcursus begint zijn ze vaak op hun tenen getrapt. Opvoedcursus? Dat is toch helemaal niet nodig. Opvoeden kan ik best goed!

En als je "Eerste Hulp Bij Opvoeden" op televisie ziet en hoe Jo Frost te werk gaat zullen de meeste ouders ook wel denken dat een opvoedcursus helemaal niet nodig is. Want, met alle respect, daar zitten inderdaad een heleboel ouders tussen die er echt wel een potje van maken.
Maar eerlijk is eerlijk: opvoeden is eigenlijk helemaal niet makkelijk. We doen allemaal ons stinkende best en onze kinderen komen helemaal niets te kort. 
Maar met 4 kinderen onder de zeven weet ik als geen ander hoe het is om ze achter het behang te willen plakken. 

Twee jaar geleden volgde ik de Parenting Course. Eigenlijk vooral voor de gezelligheid met wat andere dames. En het was ook erg gezellig! De 25 euro die je betaalde was er al snel uit met alle taart en chocolade die je op de avonden kon nuttigen. Gekscherend noemde we het een voed-cursus. Dat was in ieder geval geslaagd.

Maar alle gekheid op het spreekwoordelijke stokje: 
Ik had gewenst dat ik de cursus eerder had gevolgd. Het liefst al tijdens de eerste zwangerschap. Want wat een mooie dingen heb ik geleerd. 
Termen als een emotionele tank bijvoorbeeld. Zo kwam ik er achter dat een stevige knuffel veel beter werkte als mijn zoon (nu 6) weer boos met de deur gooide na een lange dag op school dan hem een paar minuten op de strafstoel te zetten. Of de 5 talen van de liefde (dienstbaarheid - positieve woorde - tijd & aandacht - lichamelijke aanraking - cadeaus). De taal die ze spreken is ook de taal die ze willen ontvangen. Mijn tweede (nu 5) zei regelmatig, uit het niets "mama, ik vind je tuuperlief". En hij leefde ook op als hij een compliment kreeg. En ook kreeg ik de mooiste cadeaus van de jongens: slakken, wormen en spinnen. Vooral heel geheimzinnig verstopt in hun dichte handen. Pret voor tien toen ik met die vieze beesten tegen het plafond sprong natuurlijk.  Al met al kreeg handvaten om het opvoeden leuker en makkelijker te maken. 
Maar wat ook wel fijn was: ik kwam tot de ontdekking dat ik het eigenlijk nog helemaal niet zo beroerd deed.

Eigenlijk zou elke ouder met kinderen tussen de 0-10 deze cursus moeten doen.

De Parenting Children Course is voor ouders die elkaar willen inspireren en motiveren in de opvoeding van hun 0- tot 10-jarige kind(eren). De cursus is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. Waarom zou je de Parenting Children Course doen?

Reden 1: Ontmoeting, herkenning en inspiratie

De Parenting Children Course is een leuke en laagdrempelige manier om in een relaxte sfeer met andere ouders ervaringen uit te wisselen en je te bezinnen op de opvoeding. Het is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie.

Reden 2: Een kwalitatieve opvoeding

Je neemt in de hectiek van je leven de ruimte om je te bezinnen op het ouderschap: Wat vind ik belangrijk voor mijn kind en welke keuzes wil ik vandaaruit maken voor mijn gezinsleven? Daardoor wint je opvoeding aan kwaliteit.

Reden 3: Gezellig samen

Elke cursusbijeenkomst is een dynamisch geheel van gezellig samen iets eten (zoals een koffietafel of toetjesbuffet), herkenbare ervaringen van cursusleiders en filmpjes uit het cursusmateriaal, afgewisseld met oefeningen en vragen die je in groepjes doorneemt. De cursus is niet gratis omdat de organisatie en het materiaal van de cursus kosten met zich meebrengen. De prijs kan per cursusplek wat verschillen, dit hangt o.a. af van de locatie waar de cursus wordt gegeven.

Reden 4: Lekker praktisch

De Parenting Children Course pakt de essentiële onderwerpen van de opvoeding op. Elk onderwerp wordt op een aansprekende en praktische manier geïntroduceerd.

Reden 5: Je leert van elkaar

Je merkt tijdens de cursus dat je er niet alleen voor staat. Je wisselt ervaringen en tips uit met andere ouders en leert op die manier van elkaar.

 

In februari gaan we weer van start. Kom jij ook?