Persbericht

VBG de Regio    28 februari 2019 09:52

Messy Churches, de Engelse kliederkerken, bereiken gezinnen die nieuw zijn in de kerk. 60 procent van de gezinnen die zo’n creatieve kerk bezoeken, ging voorheen nooit naar de kerk of was daarmee gestopt.

Bron: Nederlands Dagblad

Dat blijkt uit een onderzoek naar Messy Churches, dat twee jaar heeft geduurd. Een Messy Church is een laagdrempelige bijeenkomst voor gezinnen met jonge kinderen, waar mensen door te sporten, te knutselen en te dansen kennismaken met het evangelie. De bedoeling is mensen te bereiken die niets of niets meer hebben met geloven en de kerk.

En dat lukt dus, blijkt uit het onderzoek. Dat is gedaan onder 174 van de 2800 Messy Churches die Engeland telt. Die kerken worden over het algemeen ondersteund door een bestaande gemeente van de Anglicaanse Kerk. Uit het onderzoek blijkt ook dat het voor de deelnemers niet alleen maar een gezellige kliederboel is. ‘Bijna alle kinderen die aan het onderzoek meededen, zeiden dat de Messy Church hen op weg heeft geholpen om Jezus te volgen. Een paar volwassenen die meededen zeiden dat ze waren begonnen Jezus te volgen bij een Messy Church’, aldus de onderzoekers. ‘Meestal zijn het de kinderen die hun ouders meeslepen naar de kerk’, vertelde een van de leiders. ‘En het schept mogelijkheden voor kinderen om hun niet-christelijke vrienden uit te nodigen.’

Als mensen de Messy Church verlaten, is dat vaak omdat hun kinderen er te oud voor zijn geworden. Voor kinderen die naar de middelbare school gaan, zijn er te weinig activiteiten. De onderzoekers spraken met twaalf mensen die de Messy Church hadden verlaten. Negen van hen zeiden dat ze ernaartoe kwamen om hun kinderen kennis te laten maken met het christendom. Dat lijkt te zijn gelukt. ‘Veel gezinnen die de Messy Church zijn ontgroeid, blijven betrokken bij een christelijke gemeenschap.’

Ondanks de successen zijn de Engelse kliederkerken kwetsbaar en vatbaar voor problemen. Iets meer dan de helft van de leiders doet het werk vrijwillig. Stress en burn-outs komen veel voor, doordat de ondersteunende kerken het laten afweten. Van de leiders van de Messy Churches is 76 procent vrouw. Ze hebben te maken met lage budgetten en weinig praktische en pastorale ondersteuning.

In Nederland zijn er meer dan honderd kliederkerken, verspreid over heel het land. Kliederkerken zijn in ons land vier jaar geleden begonnen als project van JOP, de jongerenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland.