Tips voor de zomervakantie met kids

Sigrid Bos    20 juli 2017 16:42
Lees meer..

De zomervakantie staat voor de deur. 6 weken lang geen school, geen verplichtingen. Voor de één een feest, voor de ander ook wel iets om tegen op te zien. Bij deze een aantal tips hoe je de zomervakantie op een leuke en gezellige manier door kunt komen.

  • Bespreek van te voren je wensen en verwachtingen met elkaar. Organiseer een familievergadering voor de vakantie. Maak het gezellig, iets te drinken en iets lekkers erbij. En laat dan iedereen op papier schrijven en/of tekenen wat hij/zij in de vakantie graag zou willen doen. Maak vervolgens met elkaar een top 5 van de dingen die jullie gaan doen. O ja, en spreek ook gelijk even af wie welke taakjes doet, zoals de afwas… Dan is dat ook afgesproken.
  • Spreek een “kinderkookdag” af. Op die dag mogen de kinderen kiezen wat er gegeten wordt, en helpen ze met de boodschappen, de voorbereiding voor de maaltijd en het koken. Je kunt zelf aangeven of het een hele gezonde maaltijd moet zijn, of dat patat of pannenkoeken ook prima is.
  • Als je op vakantie gaat, zijn die dagen, of weken vast wel gevuld met leuke dingen. Maar als je thuis blijft, is er ook genoeg leuks te verzinnen. Maak een picknickmand met lekker eten, stap op de fiets en ga lekker picknicken op een mooie plek in de omgeving. Of doe alsof je toerist bent in je eigen woonplaats/omgeving. Bezoek een plaatselijk museum, of de kinderboerderij, of een andere bezienswaardigheid.
  • Plan een familie-film-middag of avond. Zoek met elkaar een leuke film uit, maak het gezellig met wat lekkers en bijv. dekens op de bank. Er zijn verschillende aanbieders die “films on demand” aanbieden voor niet al teveel geld. Voor de prijs van 1 bioscoopkaartje kun je met z’n allen kijken.
  • Vervelen is niks mis mee. Alle kinderen vervelen zich wel eens. Laat dat lekker gebeuren en ga als ouders niet van alles verzinnen. Vaak hebben ze dan nergens zin in en raak jij gefrustreerd dat ze niks willen. Kinderen komen zo tot rust, en worden vanzelf creatief in het verzinnen van wat ze kunnen gaan doen.
  • Kamperen in eigen tuin. Kijk of je een tentje kunt regelen, of bouw er zelf een van doeken en zeil. Leg er matrassen in en slaap lekker in je eigen tuin. Het voelt alsof je kampeert.
  • Bij mooi zomerweer hoort waterpret. Organiseer een water(ballonnen)gevecht, doe paaltjesvoetbal met flessen water, of zet de tuinsproeier aan en laat de kinderen er lekker doorheen lopen. En doe zelf ook gezellig mee.
  • Haal alle leuke spellen die je in huis hebt, uit de kast. En ga gezellig ouderwets spelletjes doen.
  • Vergeet niet om af en toe een moment in te plannen om met elkaar te bespreken wat er leuk was aan de vakantiedag of –week. En waar je dankbaar voor bent. Spreek je dankbaarheid samen uit naar God. 

Door: Jadranka Niemeijer - "de Regioboog" juni 2017